top of page

DE KOEPELBOX

15 november 2010
Jozef II-Laan, tegenover de achterzijde van de Franse ambassade in BRUSSEL

 

Deze installatie is een koepel van een diameter van 4 meter gemaakt van bamboe en witte katoen, genaamd "De Koepelbox," het onthult een intrigerend verhaal dat de aandacht van voorbijgangers vastgrijpt en hen uitnodigt tot reflectie.

Deze koepel staat niet op zichzelf; het is een artistieke interpretatie van de Superbox, gelegen in Frankrijk. Deze Superbox is geen gewone structuur, maar een schietterrein waar uraniumwapens worden getest. De immense halve bol van wit metaal, met een indrukwekkende diameter van 17 meter en een wanddikte van 3 cm, kan explosies weerstaan die worden veroorzaakt door projectielen die met een snelheid van 2000 m/s van buitenaf worden afgevuurd. In deze testomgeving ondergaan pantservoertuigen diverse schietproeven. Het is een plek van militaire experimenten, zowel voor het Franse leger als op verzoek van andere landen, met name Groot-Brittannië.

Wat deze kunstinstallatie zo bijzonder maakt, is de keuze van materialen. De warme en uitnodigende eigenschappen van hout en katoen spelen met de verbeelding van voorbijgangers. Het roept gevoelens van gezelligheid op, en wekt nieuwsgierigheid over wat er zich binnenin afspeelt. Voor velen roept het zelfs associaties op met een iglo. In tegenstelling tot de onbekende en ongrijpbare Superbox, wordt deze kunstinstallatie een bron van verrassing voor het publiek.

Belangrijk is dat "De Koepelbox" niet bedoeld is als een directe nabootsing van de Superbox, maar eerder als een reflectie op hoe de representatie van een object, door het gebruik van warme materialen, kan bijdragen aan het doorbreken van morele vraagstukken. De kunstenaar heeft met dit werk de ambitie om mensen te informeren, niet alleen over de fysieke structuur, maar ook over de morele en ethische overwegingen die ermee gepaard gaan. "De Koepelbox" nodigt uit tot contemplatie en brengt zo bewustwording en verbeelding samen.

bottom of page