top of page

DAPHNE

De vrouw die een boom wenste te worden

 

Concept, productie en spel: Marlene Elgueta

Bij' De Vieze Gasten

15, 16 en 17 juni 2023

Gent

Daphne was een intrigerende figurentheatervoorstelling, waarbij een boom als cruciaal symbool fungeerde voor het gehele verhaal. De verhaallijn was opgedeeld in twee boeiende vertellingen. Het eerste verhaal, "DE BOOM VAN DE HOOP," was gebaseerd op een tekst van Bruno Latour uit zijn boek "De Parlement van de Dingen." Latour verkent hierin de relatie tussen mensen en de natuur, en dit verhaal onthulde de intrigerende dynamiek tussen twee wetenschappers met verschillende perspectieven op het onderzoek naar een boom. Beiden hadden op hun eigen manier gelijk, waardoor het publiek werd uitgedaagd om na te denken over hun eigen positie ten opzichte van de natuur.

Het tweede verhaal bood een bewerking van het boek "De Vegetariër" van Han Kang. Dit verhaal vertelt over een vrouw in Zuid-Korea die, te midden van een samenleving waar vleesconsumptie hoog in het vaandel staat, besluit vegetariër te worden. Deze keuze leidt tot een breuk met haar man en plaatst haar in een isolement binnen de maatschappij. Haar zoektocht naar identiteit culmineert uiteindelijk in het verlangen om een boom te worden. Dit krachtige verhaal werpt niet alleen licht op individuele keuzes, maar ook op de bredere sociale en culturele context van voedselgewoonten.

De combinatie van deze twee verhalen in Daphne creëerde een rijke en gelaagde ervaring, waarbij het publiek werd meegenomen op een reis van reflectie over menselijke relaties met de natuur en de complexiteit van individuele keuzes binnen de samenleving.

 

In samenwerking met Matthias Velle en Jonas de Rave

bottom of page